Noras rum färdigt!

Ja, nu är det så gott som färdigt - Noras rum. Det är såklart lite småfix kvar, men allt det stora är gjort.



Har ställt in den antika växa-sängen som Nora ska sova i när hon blivit lite större. Wille sover inte längre i den, och jag tyckte det var bättre att den står i hennes rum än att den står gömd i garaget. Hon sover ju ändå inte i sitt eget rum ännu, och lär väl inte göra på ett tag heller, så om inte annat har sängen tills dess en utfyllnadsfunktion.

Har idag beställt tyg som jag ska sy en gardinkappa av - ett helt underbart tyg från Sandberg som heter Saga.



Det kommer bli perfekt.

Svart som synden

Äntligen har vi fått tummen ur och letat reda på en ny bil åt mig. Det har känts hyfsat onödigt att åka runt i en Audi A4 kombi när själva "familjebilen" är stor som ett hus.. ja, eller som en mindre buss i alla fall.

Så nu ska trotjänaren bytas ut mot en nyare, mindre, billigare (i längden iaf) och framförallt snyggare bil i mitt tycke.

Efter noggrann dammsugning av bilmarknaden, så har vi bokat denna pärla - som vi ska hämta på lördag.





Om det känns bra? Gissa tre gånger.

Rätt ålder?

Idag har fyrabarnspappan och egenföretagaren, aka min älskade make, fått visa legitimation på systemet.

STORT GRATTIS TILL HONOM!


Så var den över...

för denna gång. Julen. Tänk vad mycket tid och stressande man lägger på denna högtid - och vips så är den över! Samma sak varje år.

Det har i alla fall varit en väldigt bra julhelg, med trevligt sällskap, god mat, glada barn och Tomten som kom på besök (tack och lov!).

Eftersom vi åkte till mormor och morfar redan några dagar före själva Aftonen, så hanns det med både det ena och det andra.
Bland annat en tur till



som var väldigt spännande. Och ännu mer spännande var Spårvägsmuseet som ligger i anslutning till Leksaksmuseet. Wille, pappa F och morfar spenderade åtskilliga timmar på dessa två museer under en dag, och hade med sig fina bildbevis på detta!


Wille åker "tunnelbana"


Wille agerar lokförare


Lång och fin tågbana


Wille tog risken...

Medans grabbarna var ute och roade sig, så fick Nora nöja sig med att springa runt i sin älskade gåstol och titta på mamma och mormor som fixade med julmaten.


Som synes gick det dock ingen nöd på henne. (Observera snusdosan som numera är en av favoritleksakerna - och ja, den är tom och renskrubbad)

Själva julaftonen var mycket trevlig, och den gick alldeles för fort. Vi hann med att träffa kusinerna en stund, och därefter var det redan dags att kolla på Kalle Anka. Det är lite komiskt det där. Vilka tycker att det är viktigt att titta på Kalle på julaftonen? Är det barnen? Näe.

Precis före Kalle skulle börja, så bankade det på dörren. Wille fick den "där minen" som barn får när dom misstänker att det är jultomten som kommer. Wille sprang ut i hallen, och visst var det tomten som kommit på besök!
Han hade tyvärr lite bråttom, så han frågade om det fanns några snälla barn i huset och efter Willes ivrigt nickande lämnade han av några klappar och sen var han tvungen att hasta vidare.


Tomten är misstänkt lik min morbror. Skumt.

Efter traditionell julmiddag var det äntligen dags att få öppna alla julklappar.




Förväntansfull Wille och mamma paketutdelare, som dagen till ära lagt sig till med finaste mongo-minen


Ett hett efterlängtat Star Wars lasersvärd - lyckan är gjord!

Efter hemkomst på juldagen var det dags att fira jul igen, redan på Annandagen. Denna gång hemma hos farmor och farfar, tillsammans med V & F.


Vi åker ingenstans utan Noras snusdosa nu för tiden...


Även stora killar är förväntansfulla när det vankas julklappar


Tomten kom och hälsade på även denna dag


Och vi åkte inte hem tomhänta den här gången heller - tänka sig!

Även denna "julafton" var en mycket trevlig dag tillsammans med kär familj!

Jag känner att en perfekt avslutning på denna lilla julrapport skulle kunna vara en illustration som visar hur glada vi är att vi har haft en sån mysig julhelg tillsammans med alla våra nära och kära.

Illustrationen får min käre make stå för - förlåt mig älskling, men jag kunde inte låta bli. Du är så söt på bilden.


En dag kvar

till julafton. Helt otroligt vad fort tiden går. Jag minns när Nora var precis nyfödd, så tänkte jag på hur stor hon skulle vara när det blev jul... nästan 6 månader. Och nu är vi redan här!

Och visst har hon växt, på längd, bredd och framförallt har hennes personlighet börjat växa fram.
Hon är en alldeles underbar unge, som är glad och nöjd mest hela tiden. Mormor kallar henne för "Stjärnöga" och det smeknamnet är så perfekt på denna lilla glada bebis som skrattar med ögonen så det värmer ända in i hjärteroten.

Sitter just nu vid datorn hemma hos mor och far, och hittade bilder och filmklipp från när Nora låg i magen och vi var på ultraljudskliniken Tittut och gjorde 3D/4D-ultraljud. Det var en helt fantastisk upplevelse.

Det blir min julklapp till er - ett litet filmklipp som visar vår lilla underbara unge innan hon tittade ut i den riktiga världen.



Ha nu en riktigt God Jul, så ses vi efter helgen med uppdateringar!

Produktivt

Vissa dagar är man mer produktiv än andra. Idag har varit en sådan dag. Känns det som i alla fall.

Har slagit in en miljon julklappar...



klätt julgranen tillsammans med familjen...



lagat mat... lunch och middag...



fixat mellis... bytt blöjor... tvättat...

och sitt-tränat...



Wille har varit på sitt (nästan) allra bästa humör idag, och skött sig själv nästan hela dagen. Han har pysslat, spelat tv-spel och pussat på sin lillasyster. Märkligt vad vetskapen om att det är julafton om några dagar kan göra för humöret på en femåring. Att det sen är lördag har väl också gjort sitt... lördagsgodis!

Nu är det kväll och barnen har somnat. Jag ska sätta mig i soffan och slappa tillsammans med mannen. Imorgon är det avfärd mot Stockholm, och mormor och morfar. Mysigt!

I badartagen

Idag har vi varit och badat på Gustavsvik, jag, Wille, Nora och pappa Fredrik.
Det var premiär för Noras del, och det var en riktig höjdare! Det kommer inte bli någon badkruka av den tjejen inte. Hon var så sjukt söt i sina nya Tummen-badbyxor med volang på rumpan.


Förrutom att det är roligt med vatten, så är det också rätt gott... (tyvärr lite dålig bildkvalité pga imma på kameralinsen)

Wille har pratat  _länge_ om att han vill åka till G-vik och bada, så gissa om det blev jubelrop när vi sa att vi skulle åka dit. Detta är ett äventyrsbad med alla möjliga sorters attraktioner; vildvattenfors, vattenpister, laguner, hängbroar, tunnlar och akvarielagun där man kan simma ner och titta på levande tropiska fiskar, bland annat hajar. Han törs inte prova allt ännu, men idag blev det iaf några åk i vattenrutchbanan (den mindre varianten), bad i vågorna med pappa och en liten tur i akvarielagunen.




Lite fika hann vi också med såklart


Det var en rätt krossad donna som slocknade efter lite badande i den varma barnpoolen



Resten av dagen har vi (läs jag) ägnat åt att städa bort dom enorma dammråttorna som har smugit sig in i vårt hus på något konstigt vis. Så nu är det julfint och mysigt. Imorgon ska vi ta in julgranen, så då blir det ännu mysigare!


Lyckades fånga en dammråtta på bild innan han åkte in i dammsugaren med huvudet före. Otäcka rackare det där.

Fick ett brev...

Vart tog han vägen, vår lilla bebis?

Det kom ett brev från Skolförvaltningen igår. Ett brev angående förskolestarten, F-6.



I några sekunder förstår jag ingenting. Vadå, Förskoleklass? Vem då? Sen sjunker det in - det är ju vår lilla kille som redan har blivit så stor att han ska lämna den trygga tillvaron på dagis och ta ett kliv vidare i livet.

Det känns stort att den lilla killen som kom till oss för drygt fem år sedan, är så stor att han ska börja "skolan".


Några dagar gammal


Några veckor gammal


Någon vecka sedan - 5 år

Det som är ännu märkligare, är att fastän det har gått fem år sedan Wille föddes, så har inte jag själv blivit en dag äldre. Skumt.

Tjuvstart på julen

Så var årets julskinka griljerad och smakad på! Kunde inte hålla mig längre. Det smakade exakt så gott som jag förväntade mig. Lika gott varje år - den där första skinkskivan som fortfarande är lite ljummen, på en macka tillsammans med senap och rödbetssallad. Mumma!



(Att den sedan inte smakar lika gott när den har åkt in och ut ur kylskåpet x antal gånger - det behöver vi inte bry oss om just nu...)

Välkommen till Dinoland!

Det är inte alla som har små dinosauriegrottor på altanen - men det har vi!







Lyllos oss!

Paket!

Idag landade ett paket i brevlådan innehållande detta ljuvliga set, som jag Traderat till Nora.



Tänk vad ett litet paket i brevlådan kan göra för humöret en grå dag...

Dopad och klar!

Då var lilla Nora döpt!
Det var en jättefin dag, och allt var perfekt - vackert vinterlandskap utomhus och en väldigt fin dopgudstjänst i kyrkan. Därefter några trevliga timmar i församlingshemmet. Nora skötte sig exemplariskt hela dagen - trots att hon lyckades dra på sig sitt livs första förkylning lagom till denna dag - men ändå var hon på sitt allra bästa humör. Go och glad mest hela tiden.



Tacksägelse för ett nyfött barn

Välkommen barn,
vårt eget barn.
Välkommen, du lilla, till världen.

Vi möter din blick
och fylls av förundran,
vi tar dig i famn
och fylls av tacksamhet.


Vi som fått dig till vårt barn
ska ge dig all vår kärlek.


Med vårt nyfödda barn i famnen
tackar vi dig, Gud,
för det livets under
vi fått uppleva.
Tack för vårt barns födelse.
hjälp oss att alltid minnas detta ögonblick.


Presentbordet - alla paket innehöll väldigt fina gåvor som vi är oerhört tacksamma för!



Förrutom att döpas, har Nora även hunnit med att premiärprova hoppgungan. Det var ganska spännande att sitta där och kunna röra sig själv, men det tar nog en stund innan hon förstår det där med att man kan hoppa.





Dessutom har vi haft turen att få njuta av två Luciafiranden detta år. I torsdags var vi på Lussefirande med Linus skola, och idag var det dags för ett lite mindre Luciatåg - på Willes dagis. Båda två var hur fina som helst.



Eftersom det blev lite stressigt imorse när vi skulle iväg till dagis, så glömde jag till min sorg kameran hemma. Därför får nedanstående bild illustrera Lussefirandet på dagis...





Helt muck

Jag är nu helt slut. Har varit och dukat och fixat i församlingshemmet inför morgondagen. Placerat ut bord och stolar, lagt på dukar och dukat, dukat, dukat och åter dukat. Jättemycket har jag dukat.

Nu ska jag slänga mig i soffan och kolla på resten av Idol-finalen - men lär nog inte se slutet idag (heller). Tror dock på seger för Kevin i år. Han är ett riktigt charmtroll den där.



Ser väldigt mycket fram emot morgondagen - är övertygad om att det kommer bli en jättefin dag för vår älskade dotter.

Vad hände?

Vad hände med "tindrande barn" när det närmar sig julafton undrar jag?
Just nu är det mest blixtrande, arga barn i det här huset. Oj, vilket humör en 5-åring kan ha...


Det är mycket nu...

Därför har det varit lite dåligt med uppdateringar här. Har haft fullt upp hela veckan, med bland annat planering av Noras dop som går av stapeln nu på lördag.
Snabb återblick sedan sist... Snabb för att jag lagar mat samtidigt som jag bloggar.

Tisdag - shoppingrunda med Nora för att hitta en skjorta till Wille och en klänning till Nora. Resultat:

     

Självklart kommer Nora inte ha tomteklänning på sig under själva dopet, men tyckte att det kunde passa efteråt, eftersom det är Lucia och allt.

På eftermiddagen var prästen här för att gå igenom dopet. Väldigt trevlig präst, så det känns bra.

På tisdagskvällen var det julmys hemma hos en av dom andra mammorna på dagis (både barn- och pappafritt). Väldans trevligt med glögg, pepparkakor, saffransscones och annat smått och gott.

Onsdag - skickade iväg pappa F för att handla kaffe, servetter och allt annat vi behöver tills på lördag. Nora och jag var hemma medans Wille var på dagis.
På eftermiddagen var F och hämtade en Expedithylla jag hittat på Blocket, till Noras rum. Det blev mycket bra, precis som jag trodde.
Efter att barnen somnat för kvällen, gjorde jag färdigt gästboken vi ska ha till dopet.


Det artar sig...


Hemmagjord gästbok

Idag, torsdag - grejade lite i Noras rum på förmiddagen. På eftermiddagen lämnade jag Nora hemma med pappa och åkte och hämtade Wille på dagis. Sen vidare till frisören. Nu var det dags att klippa bort den tjocka kalufsen!


Resultatet blev en mycket snygg 5-åring, som tyvärr helt misslyckades med att bli bra på ett enda av dom korten jag tog.. Men man ser ju ändå att han har en snygg frisyr!

Ikväll blir det Luciafirande med Linus skola. Ska bli jättemysigt!


Fick önskemål

om receptet på fiskgrytan, så här kommer det!

Gul fiskgryta med vitlöksmajonäs

6 portioner

1 pkt torskfilé à 400gr
300gr färsk lax
1/2 purjolök
1/2 gul lök
1 msk smör
1 vitlöksklyfta
1,5 tsk tomatpuré
1,5 tsk salt
1 tsk timjan
1 tsk basilika
2,5 dl vitt matlagningsvin
1,5 fiskbuljongtärning
2,5 dl mini matlagningsgrädde
1 dl fraiche
2 dl vatten
1 pkt saffran
300gr räkor med skal
ev 1 burk musslor à 150gr

Vitlöksmajonäs

1dl fettfri majonäs
1 dl fraiche
2-3 vitlöksklyftor

Gör så här:

- Tina fisken, strimla purjolöken och hacka löken
- Skala räkorna och rensa musslorna
- Fräs löken tills den blivit mjuk
- Pressa ner vitlöksklyftan
- Tillsätt tomatpuré, vin, matlagningsgrädde, fraiche, vatten, buljongtärning och kryddor
- Låt detta koka i ca 15 minuter
- Skär fisken i bitar och tillsätt den
- Låt sjuda ca 7 minuter
- Tillsätt räkor och musslor
- Hetta upp och servera genast med t ex baguette och vitlöksmajonäs

Detta är alltså viktväktar-receptet, men gör man som jag gjorde i lördags, så byter man ut lätt-matlagningsgrädden mot vispgrädde och lätt-fraichen mot vanlig creme fraiche. Dessutom bytte jag ut dom vanliga räkorna mot tigerräkor, och serverade en vanlig aioli till.
Men en sån här gryta har ju oändliga möjligheter förrutom det jag ändrade. Bara att testa sig fram!

Smaklig måltid!

Lördagsgodis

Konstig unge man har... han gillar inte pizza, han är inte överförtjust i hamburgare, han gillade inte pannkaka fram tills för någon månad sedan.
Men, han älskar fetaost, han älskar oliver, han tycker väldigt mycket om rökta musslor och hans favoritgodis är Engelsk konfekt och Djungelvrål.

Kanske är det normalt, jag vet inte - you tell me.




Ikväll har vi ätit fiskgryta. Supergod fiskgryta.
Kom att tänka på ett recept på en god fiskgryta jag hade sen jag var med i Viktväktarna. Tog receptet rakt av och bytte ut den nyttiga matlagningsgrädden mot vispgrädde och den nyttiga Fraichen mot fet Creme Fraiche.
Och vips - en ännu godare fiskgryta!

Vem behöver nyttigheter när det finns godheter?




Avslutningsvis idag...



Man tager vad man haver när det kliar i munnen...

Inomhus-dag

Idag har vi varit inomhus hela dagen. Det har regnat och därmed också töat utomhus, så det var inte lockande att gå ut och leka idag.
Det har inte gått någon nöd på oss ändå.


Vi har myst i soffan framför tv:n


gjort pepparkakshus

och såklart lekt med lego, men det har vi (läs mamman) tröttnat på att ta kort på varje dag.

På begäran...

receptet på saffransskorpor:

Förberedelsetid: 20 min

Tillagningstid: 35 min

Färdigt på: 2 tim 55 min

Ingredienser


100 100 g smör
1 1 g saffran
2 2 st ekologiska ägg
1.5 1.5 dl strösocker
5 5 dl vetemjöl
1.5 1.5 tsk bakpulver
1.5 1.5 dl hel sötmandel
Råsocker


Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen.

3. Blanda de torra ingredienserna med hel sötmandel och vänd ner det i bunken.

4. Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt. Strö över råsocker.

5. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.

6. Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader.

7. Skär längderna i 1 centimeter tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten.

8. Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

9. Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallnat (eller över natten).












Inte att förglömma...

jag har idag gjort farligt goda saffransskorpor.



Vad gör man inte för att det ska lukta lite juligt (kan man säga så?) i huset.

Nytänk

Har x antal gånger bett Wille att få klippa hans lugg, eftersom den hänger ner i ögonen på honom. Enligt Wille är detta inte alls aktuellt. Hans lösning på problemet är istället att vi köper ett hårspänne med en döskalle på.


Nästan färdigt nu...



Känns som att det blir helrätt!

Sumo

Vet inte riktigt hur det gick till, men jag missade att skriva om BVC-besöket igår.

Vår lilla tjej fortsätter växa så duktigt så. Hon väger nu 10,5 kg och mäter 68,5 cm på längden. Hennes viktkurva ligger nu strax över den översta kurvan i diagrammet, och längdkurvan ligger två över medel. Det roliga är att hon är nästan exakt lika stor som Wille var när han var 5 månader - han vägde 10,3 kg och var 70,5 cm lång.

Hädanefter får det bli Nora, den lilla sumo-prinsessan...

Förrutom vägning och mätning var det dessutom dags för sprutomgång nr 2. Väntade mig ungefär samma reaktion som förra gången. Första sprutan gick bra, det kom bara ett litet gnäll som gick att distrahera bort med en leksak. Det var inför den andra sprutan (pneumokocken) jag bävade lite. Och visst kom det ett hyfsat högt gnäll, men det gick över på några sekunder. Men, efter cirka 30 sekunder ger ungen ifrån sig ett glädjetjut. Något otippat måste jag säga. Tog det dock som ett bra tecken och kommer i framtiden inte bäva lika mycket inför vaccinationssprutor.



Varför...

I bilen på väg hem från dagis

Mamma:
Har du haft roligt på dagis idag?
Wille: Näe.
Mamma: Nej men, varför inte det?
Wille: Därför.
Mamma: Jamen, du måste väl kunna säga varför det inte har varit roligt.
Wille: Näe.
Mamma: Men Wille, säg varför.
Wille: VARFÖR!

Det var då jag la ner och avslutade diskussionen.


Konsten att bekanta sig med nya smaker



RSS 2.0